zondag 15 december 2013

Dag 10: drie landen, één bestemming

Vanmorgen hebben we met frisse tegenzin onze cabin in Alta verlaten, en zijn we op weg gegaan naar Jokkmokk in Zweden.

Een rit van 567 kilometer, die om 07:00 in Noorwegen begon. Een paar uur later reden we Finland binnen, en dus veranderde de tijdszone. Weer een paar uur later verlieten we Finland en reden we Zweden binnen, waarbij de tijdszone weer 'gelijk' liep. Tel daarbij op dat het nu weer langer licht blijft, en je snapt dat het je wel een beetje van slag brengt

De route was afwisselend en bij vlagen schitterend. Noorwegen was bergachtig, Finland een kale toendra en in Zweden begonnen de naaldbossen weer te verschijnen. En die bleven vervolgens honderden kilometers staan. In Noorwegen troffen we een bergingsoperatie die ons er aan herinnerde dat het verraderlijk rijden is.

De Skoda doet het keurig. De wegen zijn redelijk recht, met af en toe een bocht. Schoon zijn ze niet, dus gladheid blijft een issue. Maar niet zo'n issue als de ijsdrempels die zich soms ophopen op de weg, waardoor de auto af en toe los lijkt te komen van de weg. Het lijkt wel een rally. De auto deint dan even, maar hervat zich en we gaan lekker door.

Rond 14:30 kwamen we aan in Jokkmokk, waar we werden ontvangen door de Nederlandse Olga, die hier het onderkomen runt. We hebben meteen de auto afgetankt voor morgen. Het verbruik is keurig, maar we starten het liefst met een volle tank.

Ook zijn we een plaatselijke supermarkt in geweest, waar ik een blik Surströmming aantrof. Collega Frans had me al gewaarschuwd, en het eten er van is nogal.. bijzonder. Misschien wil iemand hier wel een challenge ter waarde van €50,- tegenover zetten? Voor nu hebben we weer warme bedden, en noodles uit de voorraad van Sin Fa. Heerlijk.
 
Na het eten ben ik een paar uur bezig geweest het ijs en de sneeuw uit de wielkasten van de Fabia te kloppen die zich daar had opgehoopt. Die zou morgen het rijgedrag wel eens kunnen beïnvloeden. En dan hebben we een 600+ kilometerrit verder naar het zuiden. Hogere temperaturen, en meer daglicht. Klinkt goed. Het enige wat we missen zijn een paar leuke challenges.. ;)

On the road again!